Konst


"I'm the best there is at what i do, but what i do isn't very nice"

Inom kort kommer världens bästa mutant upp på min vägg i handmålat format.
Inget höjer väl värdet på ett rum som en 120x80 stor bild på Wolverine?

Bergets Cockbook!

Innan jag flyttade hemifrån in i kollektivet så sa min bror Johan ordagrant: "Fan, du kan inte hålla på att äta massa jävla makaroner med kéta hela dagarna. Jag ska skriva en kokbok till dig!"

Ett par dagar senare så damp det här ner i inkorgen...

Köttfärssås
Köttfärs
Lök
Vitlök
Smör
Krossad tomat
Oregano
Salt & peppar
Fräs löken och vitlöken i smör i en gryta. Ju mer smör desto godare. Löken ska nästan koka i smöret. Då blir det godast. Stek köttfärsen i smöret och löken. När köttfärsen är genomstekt häller du ner den krossade tomaten. Sedan fyller du paketet tomaten var i med vatten för att få ut det sista. Häll ner tomatvattnet i grytan. Krydda med salt, peppar och oregano och sedan kan du låta det stå och puttra tills du vill äta.

Ostsås
Mjölk
Mjöl
Ost
Salt & Peppar
Smör
Fräs smör i en kastrull. Blanda ner mjöl i mjölk (i en skakare eller ett glas, och blanda med en gaffel. Börja inte med mycket mjöl. Du kan enkelt hälla på mer mjöl/mjölkröra om det blir för lite sås eller om den blir för tunn. Har du i för mycket mjöl smakar det bara mjöl. ) Häll ner röran i kastrullen och börja vispa. När den börjar bli tjock så fyller du på med mjölk. Upprepa detta tills du har lagom mycket sås. Då ska såsen koka upp under omrörning. Det är viktigt att du rör hela tiden så att det inte bränns. Bränns såsen smakar det skit. När såsen har kokat drar du ner plattan på låg värme. Blanda i riven ost (ju mer desto godare i princip) och kryddar med salt & peppar. Rör om tills osten har smält helt och hållet

Gott till ostsås:
Rökt lax i pasta.
Pasta och pesto och kycklingfilé.

Lasagne

Ostsås
Köttfärssås
Lasagneplattor
Ost
Sätt igång ugnen. Hur varm den ska vara står på paketet till lasagneplattorna. Varva plattor, ostsås och köttfärssås i en form. Toppa med ost (som alltid med ost, ju mer desto godare)
Gott till Lasagne:
Sweetchilidressing (blanda sweetchilisås med creme fraiche)
Vitlöksdressing (blanda matlagningsyoghurt, olja, honung, vitlök och salt å peppar).


Steka kött
Smör
Kött
Salt & Peppar
Buljong/fond
Ev. grädde    
Fräs smör i en stekpanna. Lägg ner din köttbit (biff, kotlett, karré etc). Flytta runt köttbiten lite så att den inte fastnar i pannan. Vänta ca 30 sek innan du lägger i nästa köttbit. Detta för att stekpannan ska hinna bli riktigt varm igen. Kolla med jämna mellanrum om din köttbit har fått fin yta. Om det kommer ut köttsaft på ovansidan brukar det vara fin yta på undersidan. Vänd på köttbiten och krydda med salt & peppar (gärna fler kryddor typ chili om du vill, men salt & peppar brukar räcka). När du har stekt köttbiten på båda sidorna och kryddat på båda sidorna lägger du den i en annan stekpanna eller gryta för att efterstekas. Om du inte gör mycket kött kan du eftersteka i samma stekpanna.
Eftersteka
Fräs smör i en panna. Lägg i en buljongtärning eller lite fond och en skvätt vatten. Rör om tills buljongen lösts upp. Skruva ner värmen till ca 3-5 (av 9) . Lägg ner din köttbit och lägg lock på stekpannan/grytan. Lägg dock inte locket så att det sluter alldeles tätt. Då kan det lätt koka över. Vill du lyxa kan du hälla ner grädde i buljongen. Ju längre köttbiten får ligga och götta sig desto godare blir den.

Brunsås
Smör
Mjöl
Mjölk
Buljongtärning/fond
Soja/Sojakulör
Salt & Peppar
Fräs smör i en kastrull. Lägg ner en buljongtärning/fond (nån slags köttsmak) Blanda mjöl i mjölk. Häll ner röran i buljongen. Vispa. Häll ner mjölk när den börjar bli tjock. Upprepa tills såsen är fin. Häll ner soja/sojakulör så att såsen blir brun. Använder du soja får du vara försiktig så att du inte tar för mycket så att det blir för salt. Använder du soja behöver du inte salta efteråt. Krydda med salt och peppar.
Tips:
Du kan göra currysås på samma sätt. Istället för att du häller i soja så häller du i gurkmeja (för färg) och curry.  Servera currysåsen med räkor eller kyckling. Ris eller pasta.


Steka kycklingfilé
Smör
Kycklingfilé
Om du har fryst filé micrar du den ett par minuter för att tina den. Skär den i strimlor (går snabbare att steka) och stek den i smör i en stekpanna. Ha inte på högsta värmen då kyckling lätt fastnar. Ha näst högsta värmen.

Köttberg i tomatsås
Köttfärs
Fetaost
Lök
Vitlök
Krossat tomat
Oregano
Börja på samma sätt som du gör köttfärssås. Men istället för att hälla i köttfärs när löken är fräst så häller du i krossad tomat (på samma sätt som när du gör köttfärssås). Krydda med oregano, salt & peppar. Forma stora köttbullar av köttfärsen och tryck in små bitar fetaost i varje. Feta ost är gott så du kan ta ganska mycket. Du ska ha ganska hög värme på plattan (5-7 av 9). Lägg ner köttbergen i tomatsåsen och lägg på ett lock.  Kolla av köttbergen med jämna mellanrum.  De ska vara genomstekta när de är klara. Ät med pasta.


Jordnötssås
Smör
Lök
Vitlök
Kokosmjölk
Jordnötter
Sweet chilisås
Soja/sojakulör
Fräs löken i en kastrull. Häll ner kokosmjölken. Skölj ur den på samma sätt som med tomatsåsen men använd inte lika mycket vatten, max halva burken. Koka upp. När såsen har kokat upp häller du i jordnötter (jordnötter är gott och det är jordnötssås, du kan ta mycket jordnötter.) och mixar med en stavmixer. Häll i så mycket jordnötter så att du tycker såsen får en fin konsistens. Häll i soja/sojakulör så att såsen får fin färg. Krydda med sweetchilisås och ev. salt. Servera med kyckling och ris.

Paneng
Smör
Kyckling
Röd currypasta
Kokosmjölk
Purjolök
Stek kycklingen i smör i en stekpanna. När kycklingen är genomstekt blandar du ner purjolök. Häll på kokosmjölken. Smaka av med currypastan. Servera med ris.

Pommes frites
Potatis
Olja
Salt&peppar
Grill/allroundkrydda
Skala potatisen. Skär den i lagom stora pommesbitar. Lägg pommesen på ett bakplåtspapper på en plåt. Häll över olja. Det ska vara ganska mycket olja. Krydda.


Trailer. Film Inc!


RSS 2.0